”Man ärvde golvlampor och gamla stolar och bara ställde dem någonstans”

Om det är mindre att göra under sommaren, var är då den extra tiden? Det är lika mystiskt som att man hinner mer när man har ett jobb än när man är arbetslös. På något vis anpassar man sig till läget när man har mer tid och hittar på mer småuppgifter som konsumerar tid. Man kanske sover mer, läser mer, surfar mer, är långsammare, noggrannare …

Här sitter jag nu och jobbar inte men har ändå fullt upp. Jag hinner med ytterst lite av de där ”andra” uppgifterna. Visst, vi köper hus geråd, möbler och kommer ikapp med en del gammalt skräp men på det stora hela går dagarna som vanligt till mail, spel, vänner, städning, träning, måla naglarna och så vidare.

Jag minns att när jag gick i skolan tänkte jag att om jag bara slapp en del av lektionerna och läxorna, så kunde jag flytta berg hemma. Nu har jag i många år haft all tid att lägga på annat men det känns inte som om tiden räcker till. Så har jag visserligen alltid känt, men för några år sen när jag var i 20-årsåldern hann jag med väldigt mycket som i alla fall satt avtryck i efterhand.

Åren jag pluggade juridik i Lund och jobbade extra med att hjälpa till med att få bort fukt i källare och på café ströks väldigt mycket annat i livet i olika omfattning – vänner, pojkvänner, släkt, film, utflykter, hemsysslor etc. Förr saknade mitt hem all finess och det var mer en fråga om att saker skulle fungera. Man bara handlade nåt för man var hungrig. Man hade möbler för att man behövde dem, inte för at de var snygga eller rätt. Man ärvde golvlampor och gamla stolar och bara ställde dem någonstans. Numera kollar jag noggrannare på allting i större utsträckning. Vill vi ha de gamla matsalsstolarna? Är den prydnadssaken rätt? Passar den postern på just den väggen?